Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, November 19, 2012

Weeks 30: Karipap Kentang VS Karipap Apollo


Assalamualaikum....


Cakkkk!!!!!
hahaha... kan.. keje cam biasa... mood keje okeh! minggu ni keje tak de cuti2 please... on this wednesday actually nak kena bawa haikal gi spital serdang follow-up pasal asthma dia.. tapi oleh kerana on 29 plak aku nye check-up, so mintak tolong mr mama bawakan haikal.. takkan every week aku nak cuti kan.. on 6hb pun sekali.. check-up with Hospital plak.. aishh.. now days dah dekat2 nak bersalin ni.. a bit nervous sket.. asyik pikir macam2 hal.. biasa la kan.. ade ke kita tak fikir.. tak boleh nak say NO lah.. kan.. 


Mood masak makin ada skrg ni.. cuti hari sabtu dah siap2 plan nak wat karipap.. so beli bahan2.. godek punya godek.. akhirnya.. jadilah.. dekat 60 biji ko.. hhahaha.. besar kedabak jangan kata la.. alaaaa.. org wat tak pakai acuan ni, biasa la size besor kecik kan.. sabor jer ler.. CEKONONnya nak frozenkan.. bior ada stock utk budak2 makan waktu weekdays tu.. harammm.. hari ahad dah second batch.. kena uli lagi skali.. sbb masih berbaki inti kentang.. daripada dok basi nanti dlm peti sejuk tu, baik aku uli tepung and buat sekali lagi.. dapat 17 biji.. hmmmm ini lah akibatnya bila buat main agak.. tak de sukatan.. 

hasilnya pun bukan main banyak lagi.. tapiii.. frozen tak jadi.. habis koooo.. 
haikal sorang dekat 10 biji dia makan karipap.. hakimi pulak hampir2 gak 10 bijik gak.. adoiii sib baik mamanya tau buat karipap.. kalau asyik beli je bley bankrup seh kan.. makan macam biasa.. goreng berperingkat.. so kalau ada atas meja tu, ada la org makannye... kalau dah licin dlm pinggan tu.. tak de sape nak tanya.. faham2 sendiri je ler.. kan..



(Image credit from Cida de'Nuanza)


gambar kat atas ni, karipap sayo + kentang.. 2 versi terus buat.. sbb dlm umah ni ada peminat lain2.. haikal & kinah suka kentang.. hakimi + aku + mr mama suka sayur.. yang sayur tu aku panggil KARIPAP APOLLO.. hmmm nama scientific sket.. sebab dulu masa kecil2 mak aku rajin wat karipap sayur ni, tapi tak tau nak bagi nama apa.. so spontan terus dapat nama APOLLO.. ok lah tu.. apollo pun apollo lah.. 




2 inti skali.. kentang + apollo..



teknik pembuatan... tradisional punya..



Ni dah siap goreng punya.. hmmm.. yang membeza kan APOLLO and KENTANG.. yg apollo aku klem keliling.. yang kentang cam biasa.. klem depan je. buat karipap tak pakai acuan ni mmg hobi aku.. memang aku suka sangat kalau karipap tak pakai acuan ni, sbb aku suka tepi2 dia.. best!

Karipap APOLLO

Bahan2nya:-

10 tangkai Kacang Panjang 
1 labu bawang besar
10 tangkai cili api
3 ekor ikan temenung (rebus, amik isi shj)
garam
serbuk perasa

Cara2nya:-

: Kacang panjang di bersih dah di potong halus
: Bawang besar kupas dan mayang nipis
: Cili padi di hiris nipis juga tau..
: Isi ikan temenung yang di rebus
: Masukkan semua bahan2 di atas ni ke dalam kuali, masukkan serbuk perasa dan garam secukupnya.. api dapor perlahan, masak sampai layu.. kacau supaya tidak melekat di kuali, sbb masak tanpa minyak tau.. just utk keringkan air2 dari bahan2 tu dan layukan kacang panjang tu.. okeh!
: Dah layu, masukkan dalam bekas lain dan siap untuk di gunakan sebagai inti nanti..
: Buat macam karipap biasa.. atau pun suka hati la nak bentukkan mcm mana pun.. ikut kreativiti sendiri lah kan.. :) and goreng sblm makan.. siap!

Untuk inti kentang plak sure uOls tau punya.. so tak yah nak cerita panjang lebor kat sini kan.. saja nak shared ngan uOLs pasal inti APOLLO tu.. k.. 


Ok.. pada sesiapa yang teringin nak mencuba.. silakan.. :) sure sedap.. ikut tekak aku lah.. kalau tekak uOls tak tau la pulak.. 


Bye.. Selamat Bekerja semua..


Eca Year End Giveaway #3


Tarikh Tutup: 30/11/12


Year End's Giveaway&Contest oleh ecadwinkyasha.com ditaja oleh

Tag:

AZATIE SAYANG
THEROSEPUTIH